Cilt kaşıntısı menopoz belirtisi midir?

Cilt kaşıntısı menopoz belirtisi midir?

Menopoz kelimesini duyduğunda birçok kışının aklına ateş basması ve aşırı terleme gelebilir. Ancak, sadece bu belirtiler değil, sinirlilik ve uykusuzluk gibi psikolojik sorunların yanı sıra, menopoz dönemindeki kadınları rahatsız eden semptomlardan biri de kaşıntıdır.

 

Menopoz dönemindeki cilt kaşıntısının nedeni

Menopoz döneminde kadınlık hormonları hızla azalır. Bunların içinde, yumurtalıklardan salgılanan ve ciltteki kolajen ve su miktarının artmasında rol oynayan "östrojen", 30'lu yaşlardan itibaren giderek azalır. Cildin kolajen ve nemlilik oranının azalması, cilt yenilenme süreci dengesinin bozulması, cilt bariyer fonksiyonun zayıflamasını meydana getirir. Böylece, cilt kurumaya daha yatkın hale gelir ve daha önce tepki vermediği en küçük uyarılara bile tepki göstererek kaşıntı gibi semptomlara neden olur.

 Nasıl tedavi edilir?

Menopozun neden olduğu kaşıntının tedavilerinden biri de kadınlık hormonu replasman tedavisidir. Bu östrojen eksikliğini destekleyen bir çeşit tedavi yöntemidir ve menopoz semptomları için etkilidir. Ancak kanser riskini arttırma olasılığı dile getirildiği için, tam vücut muayenesi yaparak dikkatli bir şekilde uygulanması önerilir.

Eğer, kaşıntı günlük yaşamımızı etkileyecek kadar şiddetliyse, kaşıntıyı geçici olarak hafifletmeye yönelik semptomatik tedavi de bir seçenek olabilir. Ayrıca, bir dermatoloğa danışmamız ve merhem veya ağızdan alınan ilaçları kullanmamız gerekir.

Kaşıntı ile nasıl baş edilir?

Kaşıntıyı önlemek için cildimizin kurumasını önlemek önemlidir. Sıcak suyla banyo yapmak veya vücut sabunu kullanarak sebumu fazla almak, cildin daha da kurumasına yol açabilir. Vücudumuzu sadece sıcak suyla hızlı bir şekilde yıkamak ve su sıcaklığını ılık olarak ayarlamamız kuruluğun önlenmesine yardımcı olur. Banyodan sonra veya günlük cilt bakımı rutinimiz sırasında yüzümüzü ve vücudumuzu B2 veya B6 vitamini içeren bir kremle iyice nemlendirdiğimizden emin olmalıyız.

UV ışınları cildimizi yaşlandırmanın yanı sıra kuruluğa da neden olacağı için, mutlaka güneş kremi kullanmalıyız. Kendimizi UV ışınlarından daha iyi korumak istiyorsak, şapka, eldiven ve şemsiye de kullanmamız önerilir. Yağmurlu veya bulutlu günlerde bile UV ışınlarının etkisinin devam edeceğini unutmamalıyız.

İnsan uyurken büyüme hormonu salgılanarak, cildin günlük stresten iyileşmesine yardımcı olacağı için, uyku kalitesi cilt sağlığı için çok önemlidir. O yüzden menopoz dönemindeki cilt kaşıntısı ile baş etmek için kesinlikle uyku düzenimizi korumamız gerekir.

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.