Korteks, saç sağlığının anahtarı niteliğindeki, saçın en önemli bir parçasıdır. Ancak birçok kişinin bu kelimeyi daha önce hiç duymamış olma olasılığı yüksektir. Saçla ilgili temel bilgileri edinmenin saç sağlığını korumaya yönelik büyük ölçüde faydalı olacağını düşünerek, korteksin ne olduğu ve işleviyle ilgili kısaca anlatmaya çalışacağız.
Korteks saç gücünün kaynağıdır
Her bir saç teli dıştan içine doğru kütikül, korteks ve medulla olarak üç katmandan oluşur.Orta katmanda bulunan korteks, saçın 85-90%'ını oluşturan önemli bir kısımdır ve korteks miktarı ne kadar fazla olursa saç da o kadar kalın olur.
Korteksin ana bileşeni proteindir. Ayrıca lipitler ve su da içermiş olup, bunların miktarı saçın sertliği, esnekliği ve gücünü belirler. Bunun dışında, korteks, melanin pigmenti de içerir ve melanin pigmentinin çeşidi ve miktarına göre saç rengini belirler.
Kortekisin yapısı ve işlevleri
Korteksin içinde mikrofibril adı verilen hücreler dikey bir çizgide dizilir ve aralarındaki boşluklar, sistin içeren bir çeşit keratin proteini olan matriks ve sistin içermeyen suda çözünür protein olarak iki çeşit protein ile doldurulur. Bu iki çeşit protein hücreleri saçın sertliği, esnekliği ve kalınlığını etkilemenin yanı sıra, kimyasal reaksiyonlara duyarlı olma özelliğine de sahiptir. Dolayısıyla bu iki çeşit protein hücreleri perma veya renklendirici maddelerle kimyasal reaksiyona girerek saçın dalgalı hale gelmesi veya saç renginin değişmesini sağlar.
Mikrofibriller ile bu iki çeşit doldurucu hücreler, CMC adı verilen suda çözünür protein ve lipitten oluşan bir çeşit madde ile birbirine bağlanır. CMC, sadece korteksin içini değil aynı zamanda korteks ile kütikül ve kütikül ile kütikül arasında da bağlantı sağlar. Ayrıca, CMC, dış etkenlerin kütikül ve korteks hücreleri arasındaki boşluklardan nüfuz etmesi ve nemliliğin kaybolmasını önlediği için, saçımızı UV ışınları ve hava kirliliğinin getireceği hasarlardan korur, saçımızın nemli kalmasını sağlar.
Ek olarak, korteks içindeki hücrelerin dağılımı eşit olmadığında saçlar dalgalı veya kıvrımlı hale gelir ve bu da kıvırcık saçlara yol açar. Etnik kökene bağlı olarak bazı insanlar doğal olarak kıvırcık saçlara sahiptir. Ancak yaşlanma gibi faktörlere bağlı olarak korteksteki hücrelerin dağılımındaki değişiklikler nedeniyle düz saçlar da kıvırcık saçlara dönüşebilir.
Saç derisi sağlığı, korteks miktarının artması açısından önemlidir
Korteks, saçın büyük bir kısmını oluşturan önemli bir parçadır ve saçın kalınlığı korteks miktarına göre belirlenir. Dolayısıyla saçın sağlıklı ve güçlü olabilmesi için korteks miktarının arttırılması önemlidir.
Korteks miktarının arttırılması için, saç derisinin sağlıklı olması çok önemlidir. Saç derisinin sağlığını korumak için ise, sağlıklı beslenme, düzenli uyku, stresi iyi bir şekilde yönetme, sigara ve içkiden uzak durma gibi genel bakım yöntemleri geçerli olmasının yanı sıra, saç derisine düzenli masaj yaparak saç derisi kan dolaşımını korumanın özellikle etkili olduğu düşünülür.