Saç kırılmasının nedenleri ve önleme yöntemleri

Saç kırılmasının nedenleri ve önleme yöntemleri

Saç kırılması nedir?

Saç kırılması, saç ucunun kırılarak kopmasıdır. Bu durum genel olarak, içinde boşluk oluşması gibi sağlıklı olmayan saç tellerinin belli bir noktaya kadar uzayıp, saç dokusunun artık orijinal şeklini koruyamaması durumunda meydana gelir.   

                                            

Saç kırılmasının nedenleri

Saç kırılması birçok sebepten kaynaklansa da, aşağıdaki noktaları saç kırılmasının ana nedenleri diyebiliriz.

Kadınlık hormonunun eksikliği

Kadınlık hormonu olan östrojen, saç kolajen oranını artırma ve saçın uzamasını destekleme işlevlerine sahiptir. Bu nedenle östrojen salgısının azalması saçların kırılganlaşmasını meydana getirir. Kadınlık hormonları salgılanmasının azalmasının nedenleri arasında stres, uykusuzluk, düzensiz beslenme, soğuk hava ve sağlık durumundaki değişiklikler yer alır.

Protein ve minerallerin eksikliği

Sağlıksız diyet veya dengesiz beslenme nedeniyle protein, mineral gibi saçların kesinlikle ihtiyaçlı olduğu besin maddelerinden yoksun kalması durumunda, saçın iç kısmı boş kalır, saç ince, güçsüzleşir ve kırılmasıyla sonuçlanır.

Kütikül hasarı

Saçın en dış katmanındaki, sert protein hücrelerinden oluşarak, koruyucu bir bariyer görevi gören tabakaya kütikül adı verilir. Ancak, kütikül hücreleri sürtünme, ısı, boyama, perma, ultraviyole ışınları nedeniyle hasar gördüğünde soyulup dökülebilir. Bu durum, saç içindeki nem ve proteinin dışarı sızmasına yol açarak, saçları kırılgan ve kopmaya yatkın hale getirir.  

Saç kırılmasıyla nasıl baş edilir

Saç kırılması sorunu yaşadığınızda öncelikle olası nedeni tespit ederek, ona göre yöntem uygulamanız gerekir. Genel olarak saç kırılma sorunundan kurtulmak veya önlem almak için uygulamanız gereken yöntemler aşağıda beyan edilmiştir.

Sağlıklı yaşam alışkanlıklarınızı koruyun

Dengeli beslenme, saç sağlamlığı için çok önemlidir. Günlük öğünlerinizde, saçın ana bileşeni olan proteini, protein metabolizması için gerekli mineraller ve kan dolaşımını iyileştiren vitaminleri aktif olarak almaya özen gösterin. Onun dışında, yeterince uyuma ve stresten kaçınma gibi sağlam yaşam alışkanlıklarınızı koruduğunuzdan emin olun.

        

Şampuanlamadan önce saçınızı tarayın ve ön yıkama yapın

Eğer saçınız uzunsa şampuanlamadan önce, kalın dişli bir tarakla saçlarınızdaki düğümleri çözün, ardından ılık suyla iyice yıkayın. Bunu yaparak saçınıza yapışan toz ve kirin büyük bir kısmını temizlemiş olacaksanız, şampuan da çok daha kolay köpürerek, saçınız veya saç derinizi fazla ovalamaya gerek kalmadan tertemiz yıkayabilirsiniz. Şampuanlama sırasındaki sürtünme de kütiküle zarar veren nedenlerden bir tanesi olduğu için, böylece kütikülde oluşacak hasar en aza indirilecektir.

Saçınızı ıslak bırakmayın ve kibarca tarayın

Saç ıslakken kütikül açılır. Bu şekilde bırakırsanız veya saçınızı kurutmadan uyursanız, bariyeri açık olan saçlar çok kolay hasar alır. O nedenle, saçınızı yıkadıktan sonra mümkün olduğu kadar çabucak kurutmanız önerilir. Ayrıca, kütiküllerin hasar görmemesi için saçınızı kibarca taramaya özen gösterin.

Saç kurutma makinesini doğru kullanın

Aşırı sıcaklık, saç protein hücrelerinin yapısını bozabilir. O nedenle, saç kurutma makinesi kullanırken, uzun süre ve çok yakın mesafeden kullanmamaya dikkat edin. Saç kurutma makinesi kullanma süresini azaltmak için, saçınızı önceden havluyla kurulayın. Ayrıca, saç kurutma makinesini saçınızdan en az 10 cm mesafede tutmanız ve tek bir alana yoğunlaşmadan, hareket halinde kullanmanız önerilir.

Amino asitli şampuan kullanmayı deneyin

Uygun saç bakımına rağmen saç kırılması sorunu yaşıyorsanız, amino asit bazlı bir şampuana geçmeyi deneyebilirsiniz. Amino asitli şampuanlarda, temizleyici madde olarak cilt hücreleriyle aynı amino asitlerden yapılan yüzey aktif maddeleri kullanıldığı için, saç ve saç derisine karşı daha yumuşak, olumsuz etkileri de daha azdır.  

 

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.