Saç kütikülü nedir? Saçın güzelliğini belirleyen bakım yöntemleri

Saç kütikülü nedir? Saçın güzelliğini belirleyen bakım yöntemleri

Kütikül, pek çoğumuzun hiç duymadığı bir kelime olabilir. Ama saçın güzelliğini belirlemedeki önemi açısından bilmemiz gereken bir konu olduğu için, onunla ilgili biraz bahsedeceğiz.

  •                   

Kütikül nedir?

Saç, kütikül, korteks ve medulla olarak üç katmandan oluşan bir yapıya sahiptir ve kütikül, saçın en dış katmanındaki, kalınlığı 0,005 mm olan ince bir tabakadır. Ancak, kütikül esas olarak sert proteinlerden oluştuğu için, saçın toplam ağırlığının 10 -15%' ini teşkil eder.

Kütikül saçları sağlıklı tutar

Kütikül, balık pulları gibi üst üste binen birçok şeffaf, sert hücreden oluşur. Su ve kimyasalların nüfuzunu engelleme özelliğine sahip olup, saçın içini dış uyarılardan koruyan, saç içindeki nem ve protein kaybını önleyen bir bariyer görevi görür.

Ayrıca, kütikülü oluşturan hücrelerin yüzeyinde yağ bileşenleri bulunur ve bu yağ bileşenleri sayesinde saçın güzel dokunuşlu, parlaklığı sağlanır. Kısacası, kütikül saçı korumak ve güzelliğini sağlamak için olmazsa olmaz bir yapıdır.  

Kütikülün zayıf noktası-sürtünme

Sürtünmeye dayanıksız olması kütikülün en zayıf taraflarından biridir. Saçları sert fırçalarla taramak ve şampuanlama sırasında fazla güçle ovalamak, kütikülün kırılıp dökülmesine neden olabilir. Ayrıca, saç kurutma makinelerinden gelen ısı, ultraviyole ışınları, saç boyaları ve perma solüsyonları da kütiküllere zarar verebilir.

  •               

Kütikül hasar görürse, saç kırılgan hale gelir ve nemi tutma özelliğini kaybeder. Bu da, saçların kırılıp dökülmesi, çatallaşması, kuruması ve parlaklığını kaybederek donuklaşması demektir.

Kütikül bakım yöntemleri

Saçın kendi kendini onarma özelliği yoktur. Kütikül bir kere döküldükten sonra, tekrar oluşmaz. Bu nedenle saçın sağlığı ve güzelliğini korumak için kütikülün hasar görmesini önlemek önemlidir.

Saç kremini doğru şekilde kullanın

Saç kremlerinin ıslak saça nüfuz etmesi zordur. Bu nedenle saç kremi uygulamadan önce saçınızı havluyla iyice kuruladığınızdan emin olun. Saç kremi uygularken, banyo bonesi takmak veya kafamızı buharlı havluyla örtmek saç kreminin saçınıza daha derinlemesine nüfuz etmesine yardımcı olacaktır.

Saçınızı yıkadıktan sonra hızlıca kurulayın

Islak saçın kütikülünün açık olduğu ve bu şekilde bırakılmasının saçın kolayca hasar görmesine neden olacağından dolayı, saçımızı hızlıca kurulayıp, saç kütikülünün en kısa sürede kapanmasını sağlayalım.

Saç kurutma makinesini doğru şekilde kullanın

Kütikül, saçın kökünden ucuna doğru katmanlı pullar gibi bir şekilde yerleştiği için, saç kurutma makinesini kullanırken, kütikülle aynı yönde yanı, saç kökünden ucuna doğru üflemeye özen göstermek kütikülü korumak açısından daha doğru bir yöntemdir.

UV ışınlarına karşı koruma

UV ışınları saç kütikülünün hasar görüp dökülmesine sebep olabilir. O nedenle, saç güneş kremi kullanmak, şapka takmak, güneş şemsiyesi kullanmak gibi yöntemlerle saç kütiküllerini UV ışınlarına karşı korumaya özen göstermemiz gerekir.

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.